Opens internal link in current window

SENEGAL EN MAURITANIE

Wetlands van West-Afrika: exotisch en toch vertrouwd

Onder de hoogtepunten van de klassieke Transsahara-reis bevinden zich veel wetlands, zoals de Banc d'Arguin en de Senegal-delta. De wetlands-reis concentreert zich op deze gebieden. 

In tegenstelling tot de Transsahara-reis, die van noord naar zuid en van zuid naar noord voert, is de Wetlands-trip een circuit met Dakar (Senegal) als begin en eindpunt. 

De reis concentreert zich op Senegal en Mauritanië. We zijn twee in plaats van een dag in de Banc d'Arguin. Senegaldelta wordt intensiever bezocht met naast Djoudj en Diawling als extra een bezoek aan het reservaat Tocc Tocc voor de bedreigde West-Afrikaanse Lamentijn (zeekoe).

We trappen deze trip af met een bezoek aan de broedkolonie (enige op het vasteland van Afrika) van de roodsnavelkeerkringvogel bij Ile de Madeleine. Vervolgens rijden we naar het zuiden naar de Sine Saloum delta. Veel

steltlopers zijn er bij Palmarine aan de kust. Mangrovesoorten vinden we in Sokone, landinwaarts.

Na de zwaluwstaartwouwen gaat het noordwaarts. Over de uitgestrekte Senegalese savanne, waar de baobabs al gauw plaats maken voor acacia's en de begroeiing op de grond spaarzamer wordt. De extensieve veehouderij maakt dit een paradijs voor gieren, die we zeker tegen zullen komen. Soms in groepen met zes verschillende soorten.

In de twee dagen van Djoudj kammen we alle hoeken en gaten van dit belangrijke ornithologische reservaat uit. En uiteraard maken we een boottocht naar de pelikanenkolonie. De noordoever aan Mauritaanse kant is wel net zo interessant. Daar treffen we ook veel soorten van de droge Sahel in de omgeving van onze overnachtingsplek bij Zirre.Halverwege de rit naar de hoofdstad Nouakchott begint officieel de Sahara. Langs de kust is die niet bijzonder spectaculair. Pas 100 km voorbij Nouakchott doorkruisen we de Azzefall duinen. Na de Azzefal duinen slaan we van het asfalt af de woestijn in voor een 70 km lange off-road trip naar Iwik.

In Iwik verblijven we drie nachten. De eerste dag maken we een tocht met een zeilboot met latijns zeil naar de hoogwatervluchtplaats bij Nair. De tweede dag een rit langs de Baie d'Aouatif naar het dorp Tessot en speuren we bij Tafarit naar Le Grand Duc, oftewel de Woestijnoehoe.

Het programma zit er voor het grootste deel op. Wij rijden weer terug naar Nouakchott en speuren daarbij de woestijn af naar woestijnsoorten. Renvogels, witband- en andere leeuweriksoorten, woestijnklapeksters en bruinnekraven zijn de meest voorkomende soorten.

We rijden nogmaals de route door Diawling en eindigen in Saint Louis. Op de laatste dag maken we een uitstap van Saint Louis naar het reservaat Tocc Tocc, dat vooral bekend is van de Westafrikaanse lamentijn en enkele zeldzame schildpaddensoorten.


17-1

Amsterdam - Dakar 

NL-Senegal

Vlucht TAP - Amsterdam-Dakar - 15:20 - 01:05 +1

18-2

Dakar - Palmarin

Senegal

Ile de Madeleine, rit met vogelmomenten naar Palmarin

19-3

Palmarin - Sokone

Senegal

Rit met vogelmomenten naar Sokone, Ile de Kousmar

20-4

Sokone - Djoudj

Senegal

Rit over Savanne naar Djoudj (gieren)

21-5

Djoudj - Djoudj

Senegal

Bezoek Djoudj, incl boottocht pelikanenkolonie

22-6

Djoudj - Djoudj

Senegal

Djoudj - grand lac (trappen, kroonkraanvogels)

23-7

Djoudj - Zirre

Senegal/Mauritanië

Grensovergang SEN/MAU - Diawling

24-8

Zirre - Nouakchott

Mauritanië

Diawling en rit naar Nouakchott met vogelmomenten

25-9

Nouakchott - Iwik

Mauritanië

Rit naar Chamy, daarna off road naar Iwik

26-10

Iwik - Iwik

Mauritanië

Boottrip naar Nair

27-11

Iwik - Iwik

Mauritanië

Trip om Baie de Aouatif en Tessot

28-12

Iwik - Nkt

Mauritanië

Trip terug naar Nouakchott met vogelmomenten

1-14

Nkt - SL

Mauritanië/Senegal

Rit van NKtt naar Diawling, grensovergang MAU/SEN

2-15

SL - Dakar

Senegal

Bezoek Tocc Tocc, Saint Louis, 's avonds naar vliegveld

3-16

Dakar - Amsterdam 

Senegal/NL

Vlucht TAP - Dakar - Amsterdam - 02:05 - 12:50DATA

Dakar - Banc d'Arguin - Dakar

17 februari 2022 t/m
3 maart 2022Click hieronder voor uitgebreid
(volgt binnenkort)

Opens internal link in current windowDEELNEMERS

Prijs: €2195

Inbegrepen: vliegtickets, vervoer op locatie, accommodatie, maaltijden en niet alcoholische dranken, alle in programma opgenomen excursies, gidsen, entree parken.

Eenpersoonskamer-toeslag bedraagt €300.

Bij deze reis is ruimte voor maximaal 9 deelnemers. Minimumaantal 6 personen.

De tocht wordt verreden in drie Nederlandse Nissan X-Trails