Monument Westelijke Sahara bij Tah (vroegere grens)
De Polisario-vlaggen wapperden vorig jaar in niemandsland tussen Marokko en Mauritanië.

Veiligheid

In vergelijking met andere arme gebieden in de wereld is de West-Afrikaanse Sahel een oase van veiligheid. Zeker op het platteland is de kans groot dat de straatarme vinder van een verloren portemonnee op zoek gaat naar de rijke Europese eigenaar. 

 

In verstedelijkte gebieden met meer immigratie zijn dergelijke normen verwaterd, maar ook daar geldt overwegend: de gelegenheid maakt de dief.

Roofovervallen, zoals in Oostelijk en Zuidelijk Afrika en Latijns-Amerika komen nagenoeg niet voor. 

 Het ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert in haar reisadviezen vier niveaus. Groen is veilig; geel is veilig, maar pas op; oranje betekent alleen gaan wanneer je echt moet; rood is niet gaan.

 Voor Marokko is de kleur groen. Niets aan de hand dus. De Westelijke Sahara, Senegal en Gambia kleuren op de kaart geel. Mauritanië overwegend oranje. En dat is onterecht. 

Mauritanië is niet onveiliger dan Marokko of Senegal. De belangrijkste reden dat de autoriteiten Mauritanië onveiliger vinden is dat het grenst aan het noorden van Mali, waar zoals bekend wel het een en ander aan de veiligheidssituatie schort. Echter, Gao - de zetel van de Nederlandse missie in Mali - ligt 2000 km van de Banc d'Arguin. Dat is ongeveer de afstand van Amsterdam tot Kiëv. En geen weldenkend mens die zich als gevolg van het conflict in Oekraïne zorgen maakt over de veiligheid in Amsterdam.

Ook de Nederlandse ornithologen van NIOZ, RuG en andere organisaties bezoeken het land jaarlijks zonder enige restricties. 

Inmiddels (april 2017) heeft Frankrijk de kuststrook van Mauritanië veilig verklaard. Nederland is nog niet zo ver, maar dat zal ongetwijfeld een kwestie van tijd zijn. Frankrijk heeft een ambassade met een grote diplomatieke vertegenwoordiging in Mauritanië terwijl wij het moeten doen met een Libanese consul die ook België er bij doet. Ons lijkt het beter alleen al om die reden het Franse advies serieuzer te nemen dan het Nederlandse.

 

De Westelijke Sahara

De Westelijke Sahara is nadat de Spanjaarden het land verlieten in 1974 door Marokko ingelijfd. Deze annexatie wordt door vrijwel geen enkel land erkend. Van 1975 tot 1989 voerden de Marokkanen een gewapende strijd met het Westsaharaanse bevrijdingsleger Polisario. Sinds die tijd is er sprake van een wapenstilstand.

Begin dit jaar jaar was er wat spanning doordat de Marokkanen een weg aanlegden door een gebied dat onder beheer staat van het Polisario, Vorig jaar stonden de Marokkanen en het Polisario tussen de beide grensposten tegenover elkaar. De VN hield vanaf een naastgelegen heuvel de zaak in de gaten.  Een situatie die grimmiger leek dan het in was. 's Avonds zaten de VN-militairen gezellig met ons in het dicht bij de grens gelegen hotel BarbasGambia en Senegal

Senegal is een van de meest stabiele landen van  Afrika. Toeristenland Gambia wat minder, zoals wij afgelopen jaar merkten. Uitgerekend op de dag dat wij Gambia binnenreden weigerde de Gambiaanse dictator Jammeh plaats te maken voor zijn nieuw gekozen opvolger. Het liep allemaal met een sisser af.  Enkele uren nadat Jammeh alsnog eieren voor zijn geld koos vlogen de deelnemers keurig op het vooraf geplande tijdstip terug naar huis.