Monument Westelijke Sahara bij Tah (vroegere grens)
De Polisario-vlaggen wapperden vorig jaar in niemandsland tussen Marokko en Mauritaniƫ.

Veiligheid

In vergelijking met andere arme gebieden in de wereld is de West-Afrikaanse Sahel een oase van veiligheid. Zeker op het platteland is de kans groot dat de straatarme vinder van een verloren portemonnee op zoek gaat naar de rijke Europese eigenaar. 

 

In verstedelijkte gebieden met meer immigratie zijn dergelijke normen verwaterd, maar ook daar geldt overwegend: de gelegenheid maakt de dief.

Roofovervallen, zoals in Oostelijk en Zuidelijk Afrika en Latijns-Amerika komen nagenoeg niet voor. 

 Het ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert in haar reisadviezen vier niveaus. Groen is veilig; geel is veilig, maar pas op; oranje betekent alleen gaan wanneer je echt moet; rood is niet gaan.

 Voor Marokko is de kleur groen. Niets aan de hand dus. De Westelijke Sahara, Senegal en Gambia kleuren op de kaart geel. Ook MauritaniĆ« is weer geel (de kuststrook waar wij komen) nadat die enkele jaren oranje was ivm met de dreiging van terrorisme vanuit buurland Mali. 

 

De Westelijke Sahara

De Westelijke Sahara is nadat de Spanjaarden het land verlieten in 1975 door Marokko ingelijfd. Deze annexatie wordt door weinig landen erkend. Van 1975 tot 1989 voerden de Marokkanen een gewapende strijd met het Westsaharaanse bevrijdingsleger Polisario. Sinds die tijd is er sprake van een wapenstilstand.

Begin dit 2018 was er enige spanning doordat de Marokkanen een weg aanlegden door een gebied dat onder beheer valt van het Polisario, Vorig jaar stonden de Marokkanen en het Polisario tussen de beide grensposten tegenover elkaar. De VN hield vanaf een naastgelegen heuvel de zaak in de gaten.  Een situatie die grimmiger leek dan het in was. 's Avonds zaten de VN-militairen gezellig met ons aan de tafel van het bij de grens gelegen motel BarbasGambia en Senegal

Senegal is een van de meest stabiele landen van  Afrika. Toeristenland Gambia wat minder, zoals wij afgelopen jaar merkten. Uitgerekend op de dag dat wij Gambia binnenreden weigerde de Gambiaanse dictator Jammeh plaats te maken voor zijn nieuw gekozen opvolger. Het liep allemaal met een sisser af.  Enkele uren nadat Jammeh alsnog eieren voor zijn geld koos vlogen de deelnemers keurig op het vooraf geplande tijdstip terug naar huis.