Transsahara - Banjul/Dakhla (WSA)

In kilometers is deze rit bijna de helft korter dan de traditionele Transsahara-vogelreis. We concentreren ons op de Banc d'Arguin en de Senegaldelta met de parken Djoudj en Diawling. Alle drie de parken bezoeken we meerdaags.
Die tijd hebben we omdat we de lange, relatief minder interessante etappes in de Westelijke Sahara en Zuid-Marokko skippen. Wel gaan we naar Oued Jenna, de populaire plek voor vogels van de woestijn.
Ook de slaapplaatsen van de zwaluwstaartwouwen in Senegal staan op het programma net als het eiland Ile de Madeleine voor de kust van Dakar, de enige broedplaats van de keerkringvogel.

Vogelen in de Sahel bij Rosso

We starten de reis in Gambia, waar we twee keer overnachten. Een keer bij het onder Nederlandse vogelaars populaire resort Marakissa Rivercamp van Joop en Adama Hermse. De tweede keer landinwaarts bij Tendaba, waar we de volgende ochtend het uiteraard het obligate boottripje door de mangroves maken.
Deze reis is een echte avontuurlijke vogelroadtrip: Vier landen, tien parken, honderdduizenden vogels onderverdeeld over minstens 300 verschillende soorten.
Vlotte verplaatsingen in onze luxe SUV's. Bij de keuze van de overnachtingsplekken is luxe en comfort ondergeschikt gemaakt aan sfeer en natuurbeleving. In een aantal gevallen kan tegen bijbetaling gekozen worden voor meer luxe.

 

Praktische zaken

Visa: Alleen voor Mauritanië is een visum nodig. Die wordt aan de grens verstrekt voor €55. Het paspoort voor Mauritanië (en ook de overige landen) moet minstens een half jaar geldig zijn. Voor Mauritanië geldt dat vanaf de einddatum van het te verstrekken visum. Omdat we zaterdag 17 januari 2020 de grens oversteken moet de geldigheidsdatum van het paspoort dus minimaal 17 augustus 2020 zijn. Dus zes maand en een extra maand voor de duur van het visum.

Vaccinaties: Gele koorts is de enige verplichte vaccinatie. Wie ooit deze vaccinatie had - al was dat in een grijs verleden - dat aan de hand van een (evt. inmiddels verlopen vaccinatieboekje) kan tonen, hoeft de vaccinatie niet opnieuw te ondergaan. De vaccinatie was vroeger 10 jaar geldig, inmiddels is dat levenslang.
Malariabescherming wordt door de GGD aangeraden maar is in januari (droge seizoen) minder relevant dan in de natte maanden van juli tot oktober. Risico op het oplopen van malaria is er vanaf Gambia tot Nouakchott (Mauritanië). Dat zijn acht dagen. Het meest voorgeschreven middel om malaria te voorkomen is Malerone (tabletten). Die moeten zeven dagen na het verlaten van het risicogebied doorgeslikt worden. Dat betekent dat je maximaal 15 Malerone-tabletten nodig hebt.

Overnachtingen: Tot de paklijst behoren onder meer een slaapzak (nodig in het campement in de Banc d'Arguin waar wel matrassen maar geen beddengoed is). De overige overnachtingen zijn in voor Afrikaanse begrippen basic tot goede hotels. Op een aantal plaatsen is er een mogelijkheid om (tegen bijbetaling) te kiezen voor luxere kamers of een luxere plek (Sokone, Djoudj, Birette, Nouadhibou en Barbas). De enige plek waar we kamperen is in Oued Jenna. We hebben tenten (eenvoudige eenpersoons Decathlon koepeltentjes en twee ruimere koepeltenten voor stellen. Verder aanwezig self-inflatable matrasjes, klapstoeltjes en een veldkeuken.

Eten/drinken: Het ontbijt en het avondeten zijn gegarandeerd. Voor de lunch is niet altijd een mogelijkheid omdat er op sommige vogelplekken nu eenmaal geen lunchrooms zijn. We zorgen dan voor een eenvoudige veldlunch. Wanneer je nog ruimte in je koffer hebt, vul die dan op met biscuits, sultana's of andere tussendoorsnacks. Overigens kun je die ook onderweg goed kopen. 
We zorgen ervoor dat we telkens voldoende flessen mineraalwater en fruit (vooral bananen en sinaasappels) bij ons hebben. Voor een vegetariër is een reis door afgelegen gebieden in Afrika natuurlijk niet ideaal. Wanneer je wel vis eet, is er geen probleem. Maar rijk met tomaat en ui gevulde omelet, eventueel in combinatie met rijst is overal verkrijgbaar. Op een aantal plekken zijn zelfs heerlijke vegetarische pizza's. Wat vegans betreft, die hebben we nog niet eerder mee op reis gehad, maar dat zou wel eens lastig kunnen worden.

Opladen: Er zijn voldoende usb-poorten in de auto om onderweg telefoon en evt batterijen op te laden. Ook is in iedere auto een omvormer om (beperkt) op te laden met 220 volt. De meeste hotelkamers beschikken over een stopcontact, maar wanneer je 's nachts meerdere apparaten wil opladen is het raadzaam een verloopstekker mee te nemen. Behave in Gambia passen de Europese stekkers in de stopcontacten. Gambia heeft Engelse stopcontacten. Een systeem dat zich met een autosleutel of een flinke spijker laat converteren.

Communicatie: Alle landen die we bezoeken beschikken over een redelijke telefonienetwerk. Bellen en internetten met een Nederlandse simkaart is duur. De reisleiding beschikt over plaatselijke simkaarten. Via een 'hotspot' kan daarmee op de meeste plekken een wifi-verbinding tot stand worden gebracht. Overigens beschikken de meeste hotels/campementen over wifi. Zelfs in de Banc d'Arguin (waar geen netwerkdekking is) bestaat de mogelijkheid voor wifi bij het kantoor van de kantoor-chef van het PNBA bij het wetenschappelijk centrum. Op korte afstand van de meest afgelegen plek die we bezoeken (Oued Jenna) staat een gsm-mast, zodat daar doodgewoon bereik is.
Tenslotte: iedere auto beschikt over een Motorola portofoon met een bereik van enkele kilometers. Daarmee kunnen inzittenden van de ene auto waarnemingen delen met inzittenden van de andere auto's.

Prijs: De prijs bedraagt €1995.

Deze prijs is inclusief vliegtickets voor de volgende vluchten:

9-1 Amsterdam - Banjul (TAP Portugal)
Vlucht TP0671: Vertrek Amsterdam 17:55 - Aankomst Lissabon 19:55
Vlucht TP1496: Vertrek Lissabon: 10:55 - Aankomst Banjul 01:10

27-1 Dakhla - Parijs (Transavia)
Vlucht TO3081 - Vertrek Dakhla 12:55 - Aankomst Parijs (Orly 3) 17:35

27-1 Parijs - Amsterdam (Transavia)
Vlucht HV5194 - Vertrek Parijs (Orly 3) 20:50 - Aankomst Amsterdam 22:05

Prijzen inclusief handbagage, exclusief ruimbagage.

Verder: 

- Transport op locatie
- De kosten van entree van de in het programma opgenomen parken en gidsen.
- Accommodatie
- Maaltijden exclusief alcoholische dranken

 

 

Opens internal link in current window