Dagschema Transsahara Banjul-Dakhla: 9-27 jan 2020 
(klik op de foto's voor vergroting)


Dag 1 - Donderdag 9 jan

Vertrek Amsterdam: 17:55 / aankomst Lissabon 19:55 (vluchtnummer: TP0671)
Vertrek Lissabon 20:55 / Aankomst Banjul 01:10 (vluchtnummerTP1496)


De deelnemers worden van het vliegveld gehaald en tijdens een rit van ongeveer
een half uur naar Marakissa Rivercamp van Joop en Adama Hermse gereden.
___________________________________________________________________________________________

Marakissa River Camp
Omgeving Marakissa
Tujering

Dag 2 - Vrijdag 10 januari
Marakissa - Marakissa (50 km)


Uitslapen en uitrusten van de vlucht van gisteren mag, maar de ervaring leer t dat de meesten al bij het eerste zonlicht gewekt door het gekwetter van de vogels op deze fantastische vogelplek op onderzoek uitgaan. Na het ontbijt is er nog wat gelegenheid de omgeving te ontdekken. Rond 11h stappen we in de auto’s voor een rondrit naar Tujering, Tanji, Brufut Woods en eventueel Abuko. Aan het eind van de middag keren we terug naar Joop en Adama.
___________________________________________________________________________________________

Onderweg
Bonto Forrest
Tendaba

Dag 3 - Zaterdag 11 januari
Marakissa - Tendaba (150 km)


’s Ochtends voor en na het ontbijt is er nog gelegenheid wat rond te struinen bij Marakissa, maar dan wordt het onderhand tijd verder te gaan. Er staat een rit van 150 km op het programma, met stops o.a. in Bonto Forrest en Kalagi Bridge en wanneer er tijd is Kiang West. We overnachten in het legendarische Tendaba Rivercamp aan de Gambia rivier.
___________________________________________________________________________________________

Zwaluwstaartwouw
Zwaluwstaartwouwen in baobab
Terugkeer van Kousmar

Dag 4 - Zondag 12 januari
Tendaba - Sokone (Sen) - 150 km


Het grootste deel van de ochtend wordt gevuld met een boottocht door de mangrove’s bij Tendaba aan de overkant van de rivier. Rond het middaguur gaan we weer rijden. We rijden naar de grote stad Soma en rijden dan de TransGambia Highway op richting Farafenni  en de Senegalese grens. De Gambia-rivier steken we over via de nieuwe brug. Na de grens gaan we door naar de stad Kaolack waar we rond de klok van 15h kort lunchen. Om 16h rijden via we het dorp Ndiaffate naar Ile de Kousmar waar we de beroemde slaapplaatsen van de zwaluwstaartwouwen en de kleine torenvalken bezoeken. Rond een uur op 17h vertrekken we naar Sokone, waar we overnachten in de symphatieke Auberge de Delta.
___________________________________________________________________________________________

Kaolack
Rüpels gieren
Saint Louis

Dag 5 - Maandag 13 januari
Sokone - Dakar  (190 km)


Op weg naar Dakar is de kans groot dat we onderweg groepen gieren te zien krijgen. We kijken onder meer bij de kadaverstortplek bij Fatick. Aangekomen in Dakar rijden we naar een interessante plek midden in de metropool Dakar: Technopolis. Hier zijn allerhande poeltjes en natte gebieden in de buurt van de technische universtiteit met een rijke habitat aan watervogels. We overnachten bij het beroemde Lac Rose (Roze Meer) bij campement Chez Salim.

___________________________________________________________________________________________

Ile de Madeleine
Keerkringvogel
Skyline Dakar, Ile de Madeleine

Dag 6 - Dinsdag 14 januari
Dakar (Chez Salim) - Djoudj (Campement du Djoudj)

Na het ontbijt bij Chez Salim vertrekken we naar de stad Dakar. Midden in de stad monsteren we aan op een boot die ons naar de onbewoonde rotseiland Ile de Madeleine brengt. De enige plek op het vasteland van West-Afrika waar de keerkringvogel broedt. Een spectaculaire tocht naar een spectaculair eiland!
Na ongeveer twee uur rondgewandeld te hebben keren we terug naar de auto's en rijden we over de autosnelweg richting Saint Louis. We overnachten daar in het prachtige hotel Dior op de smalle kuststrook die hydrobase wordt genoemd. In de jaren twintig van de vorige eeuw vertrokken vanaf hier postvliegtuigen naar het Amerikaanse continent.

___________________________________________________________________________________________

Pelikanenkolonie
Pijlstaarteenden
Uitkijktoren

Dag 7 - Woensdag 15 januari
Djoudj - Djoudj (30 km)

We vertrekken zo vroeg mogelijk het park in, waarbij we eerst het droge achterste gedeelte bezoeken in de hoop op een waarneming van de zeldzame arabische trap of de wat minder zeldzame, maar daarom niet minder fraaie kroonkraanvogels. Daarna bezoeken we een aantal schuilhutten. Rond het middaguur maken we een boottochtje naar de pelikanenkolonie in het midden van het park, waarbij we onderweg mogelijk Afrikaanse zeearenden, purperkoeten en dwergganzen te zien krijgen. Na het boottochtje keren we voor een siesta terug naar het kamp. Om een uur of 16 h keren we terug. Eventueel een nieuwe poging voor trap en kroonkraanvogel, mocht dat ’s ochtends niet zijn gelukt. Anders nemen we een kijkje in de schuilhut van Le Grand Lac, waar enorme aantallen watervogels te zien zijn.

___________________________________________________________________________________________

Fluiteenden
Arabische trap
Kroonkraanvogel

Dag 8 - Donderdag 16 januari
Djoudj - Djoudj (30 km)

Afhankelijk van de successen en/of missers van de vorige dag passen we het programma aan.  We overnachten weer in het park. ’s Avonds gaan we op zoek naar uilen en nachtzwaluwen in de omgeving van het campement.

___________________________________________________________________________________________

Vogelen vanaf de dijk
Opvliegende steltkluten
Opgepast! Wilde dieren.

Dag 9 - Vrijdag 17 januari
Djoudj - Birette (Mau) - 60 km

Na het ontbijt vertrekken we naar de grens van Mauritanië. Het grootste deel van de ochtend gaat gemoeid met de grensprocedure’s en formaliteiten en het biometrische visum voor Mauritanië. Daarna rijden we door naar de overnachtingsplek voor vanavond, Mauri-Sert bij het plaatsje Birette. Na de lunch bezoeken we het park. Aan het eind van de middag keren we terug voor een bezoek aan de dunes de Zire ten noorden van Birette. ’s Nachts is er grote kans op het waarnemen van de gouden nachtzwaluw, een typische soort van de Sahel.

Kleine flamingoes in Diawling
Vogelkijkhut Diawling
Pelikanen en fluiteenden
Roodbekwevers

Dag 10 - Zaterdag 18 januari
Birette - Rosso (80 km)


In de vroege ochtend is het aangenaam vogelen in en rond het kamp. De Sahel is een klimaatzone waar niet veel gevogeld wordt. Toch is het een verrassend vogelrijke omgeving met soorten van het droge grasland als bru bru, krekelprinia, baardgrasmus en roodbuikglansspreeuw. In de loop van de ochtend rijden we over de dijk langs de Senegal weer door het park. Aan het eind van de middag komen we in de omgeving van de rijstvelden van Keur Macen waar miljoenen roodbekwevers op weg zijn naar hun slaapplaatsen. Wolken van deze vogels trekken luid kwetterend gedurende ongeveer een uur voorbij. In de plaats Rosso nemen we ons intrek in hotel Chaamama. Tegen de avond rijden we naar een plek op 13 km van ons hotel - dat de werktitel 'Put van Salem'draagt - waar grote kans is op het horen en met wat geluk zien van de goudgele nachtzwaluw. Er kan op deze plek ook gekampeerd worden om 's nachts deze vogel te ontdekken en om 's ochtends vroeg in dit ontzettend vogelrijke dorre struiken gebied de vogels van de Sahel te ontdekken.
___________________________________________________________________________________________

'Put van Salem'
Vogelen in de buurt van Rosso
Onderweg naar Nouakchott

Dag 11 - Zondag 19 januari
Rosso - Nouakchott (200 km)

De met acacia's begroeide laatste duinen van de Sahara grenzen in dit gebied aan de vloeivelden van de Senegal-rivier. Woestijn naast geïrrigeerde landbouw, betekent veel kleine zoogdieren en dus veel roofvogels: dwerg- en slangenarenden. Ook de havikarend wordt hier gezien. We maken een rondje via de duinen langs de duinen weer terug naar Rosso. In de loop van de middag gaan we op weg naar Nouakchott, de hoofdstad van Mauritanië. Wanneer we op tijd zijn is kunnen we wellicht naar de visafslag. Een spetterend schouwspel wanneer de vis vanuit de kleurige 'pirogues' aan land wordt gebracht. Bovendien aardig om aan de hand van de uitgestalde vis op de markt te zien wat voor vissoorten er hier in de Atlantische Oceaan leven. De kust van Mauritanië is een van de rijkste visgronden ter wereld.
___________________________________________________________________________________________

Azzefal duinen
Het stuift altijd in de woestijn
Bij wetenschappelijk centrum Iwik

Dag 12 - Maandag 20 januari
Nouakchott - Iwik (280)


Na een ontbijtje in een nabijgelegen restaurantje vertrekken we naar de Banc d’Arguin. De eerste 100 km is een saaie weg langs de kust. Daarna verwijdert de weg zich van de kust en gaat door de duinen van de Azzefâl duinenrij. Op 134 km van Nouakchott zijn ze het hoogst en het mooist. Nog 100 km verder komen we aan in Chamy, een dorpje dat nog maar bestaat sinds de aanleg van de asfaltweg in 2004. We lunchen er (broodje kameel) en voeren de kruimels aan de woestijnmussen. We rijden nog een stukje door en slaan dan de woestijn in. We laten lucht uit de banden lopen en zetten de versnelling in de 4wd. Het wordt nu serieus! Onderweg is het goed uitkijken naar met name renvogels en witbandleeuweriken.  Ook andere leeuweriksoorten en tapuiten komen hier voor. De bruinnekraaf is sinds vandaag de vervanger van de in zuidelijke streken alom aanwezige schildraaf. Nouakchott is de grens tussen beide soorten. De oceaan zien we voor het eerst bij Cap Tafarit. Een populaire plek voor expats en Libanese zakenlieden uit Nouakchott die er komen voor het strand en de vissen. Voor de vogels moeten we nog 30 km verder, naar Iwik. We arriveren er om een uur of 18 h. Een voedzaam diner uiteraard met vis wordt rond 20h geserveerd.
___________________________________________________________________________________________

Op de boot
Opvliegende steltlopers
Lepelaars

Dag 13 - Dinsdag 21 januari
Iwik - Nair - Iwik (20 km varen met trad. zeilboot)

Vandaag een van de hoogtepunten van de reis. We rijden om een uur of negen naar het dorp Iwik en monsteren daar aan op een ‘lanche’ een zeilboot waarmee de lokale imraguen de Banc d’Arguin bevissen. Met de host van Camping Iwik – Sidi - tevens  baas van de vogelgidsen van de Banc d’Arguin, varen we naar het 10 km buitengaats gelegen eiland Naïr. Een hvp waar rond hoogwater, tienduizenden, zo niet honderduizenden, steltlopers, aalscholvers, flamingoes, pelikanen en lepelaars naar toe trekken. Een machtig schowspel!
___________________________________________________________________________________________

Jakhals bij Iwik
Baie d'etoile bij Nouadhibou
Acacia's in een wadi

Dag 14 - Woensdag 22 januari
Iwik - Nouadhibou (260 km)


Een reis met een hoog afwisselingsgehalte. Zo zit je een hele dag met een boot op de oceaan, de volgende dag rij je met de auto door de woestijn. Deels rijden we dezelfde route terug. De laatste stuk voert langs een lange berg- en duinketen afgewisseld met zandvelden doorsneden met wadi’s.  Na 90 km vanaf Iwik zijn we weer op het asfalt. We pompen de banden weer op en zetten koers naar Nouadhibou. Bij Bou Laounar rijden we parallel aan de spoorlijn waarover imponerende twee kilometer lange ijzerertstreinen rijden. Met een beetje geluk komen we er eentje tegen. Kort voor Nouadhibou steken we af naar Baie d’Etoile, waar ook veel steltlopers zijn. In het seizoen ’17-’18 hebben we op deze plek ook drie keer een woestijnoehoe waargenomen. Vorig seizoen was die weg. We overnachten op camping Baie de Levrier. Niet meest luxe plek van de stad wel de gezelligste en de sfeervolste. Het diner zoals gewoonlijk bij Senegalese Awa in haar ‘driesterrenrestaurant’.

___________________________________________________________________________________________

Reservaat Cap Blanc
Reuzensternen
Monniksrob

Dag 15 - Donderdag 23 januari
Nouadhibou - Cap Blanc - Bir Guendouz (Wsa) - 150 km


’s Ochtends na het lekkerste ontbijtje van de reis bij expat-café Plein Lune rijden we naar het zuidelijkste plekje van de het schiereiland waar Nouadhibou op ligt. Cap Blanc heet dat en het is de enige plek ter wereld waar je een fatsoenlijke kans hebt om de monniksrob (het op vier na meest bedreigde zoogdier) te zien. Op het strand beneden aan de klif zijn talloze meeuwen- en sternensoorten waaronder veel grote sternen. Met de scoop over de oceaan speuren levert vaak bijzondere stormvogels op en uiteraard honderden jan-van-genten. Na Cap Blanc rijden we terug naar Nouadhibou en door naar de grens. Daar komen we rond 15 h aan. Een paar uurtjes zijn we daar wel zoet alvorens we de laatste 80 km afleggen naar wat met name een oase van luxe in de woestijn genoemd kan worden. Motel Barbas.
___________________________________________________________________________________________

Motel Barbas
Onderweg in de Westelijke Sahara
Oued Jenna

Dag 16 - Vrijdag 24 januari
Bir Guendouz - Oued Jenna (430 km)


We hebben vandaag een lange rijdag voor de boeg. Eerst 250 km over de kustweg naar het noorden. Daarna bijna 200 km naar het zuidoosten naar een van de mooiste vogelplekken van de Sahara: Oued Jenna. Een plek waar vogelaars van de hele wereld naar toe trekken. Vooral vogelaars die de WP–soorten lijsten. De enige plek in de WP waar de soedanese bruinrugmus, krekelprinie en gouden nachtzwaluw voorkomen. Verder wemelt het hier van buingele babbelaars, is er een kans op Dunn’s leeuwerik, zwartkruinvinkleeuwerik, grielen en roept de woestijnoehoe soms van de bergen. En gezien zijn opmars naar het noorden is het bovendien niet de vraag of de blauwnekmuisvogel (bluenaped mousebird) in Oued Jenna opduikt, maar wanneer. Gewapend met zaklantaarn gaan we er ’s avonds op uit. Misschien de goudgele nachtzwaluw. Misschien ook wel zoogdieren als de woestijnvos en met veel geluk de extreem zeldzame sand cat (Felis margarita) die wij ooit al eens als roadkill aantroffen.

___________________________________________________________________________________________

Omgeving Oued Jenna
De weg van Dakhla naar Aousserd
Waterreservoir Gleib Jedane

Dag 17 - Zaterdag 25 januari
Oued Jenna - Dakhla

Omdat we gisteren haast hadden voor het invallen van de duisternis bij Oued Jenna aan te komen rijden we de 200 km terug naar de kust rustig en met veel stops. Leeuweriksoorten waaronder de diksnavel- en Temmincks strandleeuwerik staan op onze wenslijst voor vandaag. En er is een plek waar we al een aantal jaren achtereen de zeldzame Dunn’s leeuwerik hebben gezien. Renvogels en witbandleeuweriken zullen zeker niet ontbreken. Na aankomst in Dahkla checken we voor de laatste twee dagen in in het luxe Inyan Dakhla Hotel aan de Boulevard. Het diner is aan de overkant van de weg bij Casa Luis, een Spaans restaurant waar voor het eerst sinds Senegal weer alcohol  op de kaart staat.
___________________________________________________________________________________________

Baai van Dakhka
Meeuwen nij het landseinde
Casa Luis

Dag 18 - Zondag 26 januari
Dakhla - Dakhla (100 km)

De laatste dag van de reis alweer. Vandaag rijden we terug naar de ‘oksel’ van het schiereiland. Daar ligt een waddengebied met veel steltlopers en andere watervogels. We hadden er ooit de eerste westelijke rifreiger voor Marokko. Daarna rijden we weer het schiereiland op naar de meest westelijke punt voor een potje ‘zeerukken’. Afhankelijk van de weersomstandigheden is dit een van de beste plekken om stormvogels te zien.

___________________________________________________________________________________________ 

Dag 19 - Maandag 27 januari
Dakhla - Amsterdam


Terugvlucht met Transavia (via Parijs) naar Amsterdam

Vlucht TO3801 - Vertrek Dakhla 12:55: aankomst Parijs (Orly 3) 17:35;
Vlucht HV5194 - Vertrek Parijs (Orly 3) 20:50: aankomst Amsterdam 22:05.


___________________________________________________________________________________________


(Foto's gemaakt tijdens eerdere afleveringen van deze reis door Wietze Janse, Otto Plantema, Kees Mostert, Wietze Janse, Frank van Groen e.a.)