Dag 1

Vertrek vlucht TUI van Amsterdam 7:00
Aankomst Dakar 13:00

Deelnemers worden door de reisleiding op het vliegveld opgepikt. In de auto's rijden we vanaf het vliegveld naar Kaolack. Een rit van ongeveer twee uur. Bij het dorp Ndiafatte pikken we een gids op, waarmee we naar Ile de Kousmar rijden. Dit is de slaapplaats van 25.000 zwaluwstaartwouwen en bijna evenzoveel kleine torenvalken. Een fascinerend schouwspel, uniek in de wereld. Na zonsondergang rijden we terug naar Kaolack voor een overnachting in Hotel l'Etappe. We eten in restaurant Blue Bird.


Oversteek naar Ile de Kousmar
Zwaluwstaartwouwen op Ile de Kousmar

____________________________________________________________________________________________

 

 

Dag 2


We ontbijten om 7 uur. Om half acht rijden we richting Tambacounda. Een afstand van 250 km over een goede geasfalteerde weg. We stoppen een enkele keer om te vogelen. Aan het begin van de middag komen we aan in Wassedou. Tot een uur of vier posteren we ons we een drankje op het terras met uitzicht over de rivier. De watertrapper laat zich vast zien, diverse ijsvogels, krijsende hadada-ibissen en vele andere soorten. Na vier uur gaan we met de gids een wandeling maken door de omgeving. Het avondeten wordt om 8 uur geserveerd.

Prettig vogelen vanaf deze plek met uitzicht over de Gambia bij Wassadou.
Karmijnrode bijeneter bij Wassadou

____________________________________________________________________________________________

 

 

Dag 3


Om 7.00 h vertrekt de boot. Dat is nog te vroeg voor het ontbijt. Maar het is zonde om dit prachtige vroege uur van de dag te laten schieten voor iets triviaals als een ontbijt. Daar is nog alle tijd voor wanneer we om 8:30 ongetwijfeld voldaan van alle waarnemingen terugkeren. Na het ontbijt nog een 'survey' door het woud met de gids. De vogelsiësta mag een ieder naar eigen inzicht invullen. Om vier uur is er weer een rondgang door het woud.

Opens internal link in current windowVogellijst Niokolo Koba

Glansspreeuwen langs de Gambia-rivier
In Gambia zeldzaam, hier tamelijk algemeen: de watertrapper.

____________________________________________________________________________________________

 

 

Dag 4

Ruzieënde parelhoenders op de piste.
Jonge paardenantilopes


Om 7:00 is het weer verzamelen geblazen voor een expeditie van een uur of anderhalf. Pel's visuil wordt het vaakst in de ochtend in de nabijheid van het campement aangetroffen. Na het ontbijt gaan we pakken en maken we ons op voor het vertrek. 


Over het asfalt is het zo'n 20 km naar de ingang van het park. Vandaar rijden we over een piste (onverharde weg) naar Camp du Lion. Onderweg zullen we ongetwijfeld van alles te zien krijgen. Antilopes (inclusief de grote paardenantilopes), apen, waaronder veel bavianen, en wrattenzwijnen zijn niet te missen. Datzelfde geldt voor de hoornraaf en wilde parelhoenders.

Na ons te hebben geïnstalleerd in Camp du Lion en de omgeving te hebben verkend, stappen we om 16 uur met de gids in de auto voor een tocht dieper het park in. Dit is het deel waar het vaakst leeuwen worden gezien. Ook Afrikaanse wilde honden en wildebeesten leven in deze omgeving. 

Ook chimpansees, olifanten, buffels elandantilopes en panters komen in het park voor. Maar deze vaak schuwe dieren leven in het verre oostelijke deel bij Mont Asserik. Een deel van het park waar wij niet mogen komen en dat tegen stropers wordt beschermd door het Senegalese leger.

Tegen de schemering keren we terug naar het park. Vanaf 18 uur mag er niet meer met auto's gereden worden. Een overnachting in Camp du Lion is een hele speciale belevenis met hyena's, civetkatten en ander nachtactieve dieren in de buurt. En die naam, Camp du Lion, die is ook niet voor niets!

Opens internal link in current windowVogellijst Niokolo Koba

____________________________________________________________________________________________

 

 

Dag 5

's Ochtends vroeg gaan we met de auto's naar Hotel Simenti dat eveneens aan de Gambia-rivier ligt. Hier stappen we op een boot voor een excursie. Krokodillen en nijlpaarden in overvloed. Talrijke ijsvogels, krokodilwachters en andere vogels van de rivieroevers.

Na de boottocht nog een korte rit door het park naar een aantal 'mare's'. Dit zijn plekken die in het natte seizoen onder lopen. Nu, halverwege het droge seizoen, zijn er nog een aantal natte plekken waar zich het dierenleven concentreert. 

's Middags keren we terug naar Simenti, waar we tijdens de vogelsiësta verpozen. We kunnen nog wat langs de rivier wandelen, waar ook op het heetst van de dag nog wel wat te beleven valt.

Om vier uur maken we ons weer op voor een rit. Deze keer richting de Niokolo rivier. Ook hier grote open plekken waar spoorwiekganzen, zadelbekooievaars, maraboe's en kroonkraanvogels te zien zijn.

Opens internal link in current windowVogellijst Niokolo Koba

Bosbok met sporenkievit, mare de Simenti
Bavianen komen regelmatig in groepen van tot honderd individuen voorbijstuiven.

____________________________________________________________________________________________

 

 

Dag 6

Na het ontbijt in Camp du Lion vertrekken we voor een rit van 40 km naar de uitgang van het park bij Dar Salam. Daarvandaan rijden we over het asfalt richting Tambacounda. Kort voor de stad nemen we de afslag naar Velingara. Deze plaats ligt in het oostelijke deel van de Casamance, het deel van Senegal dat onder Gambia ligt. Voorbij Velingara steken we de grens over naar Basse, vanwaar we nog een stukje doorrijden richting Bansang. Daar nuttigen we bij een zandafgraving met veel bijeneters de (veld)lunch. Het is nog twee uur rijden naar het Gambiaanse vogelparadijs Tendaba waar we aan het eind van de middag aankomen.

Met de boot door de mangroves
Noordoever van de Gambia

____________________________________________________________________________________________

 

 

Dag 7

Ontbijten vanaf 7:30, en een beetje opschieten, want om 8 uur gaat de boot naar de mangroves. We maken een trip waarbij we veel vogelsoorten van de mangroves, waaronder de bisschopsooievaar en de goliath reiger hopen te zien.

Na terugkeer maken we ons op voor vertrek en komen twee uur later aan bij Marakissa-rivercamp. Het moment is gekomen om afscheid te nemen. Sommige blijven nog een week bij Joop en Adema en anderen zetten koers naar Dakar voor de terugvlucht morgen. Na de overtocht met de ferry en de grensovergang komen we aan bij de gezellige Auberge Delta du Saloum in Sokone.

Hiervandaan vertrekken we de volgende dag om 7h richting het vliegveld van Dakar.


Het idyllische vogelparadijs Marakissa Rivercamp.