Transsahara Dakar - Agadir/Marrakech

Chez Salim, Dakar
Ille de Kousmar
Djoudj
Diawling
Zuid-Mauritanië
In de Sahara
Banc d'Arguin
Flamingo's Banc d'Arguin
Oued Chibika
Baie d'Etoile
Onderweg in de Westelijke Sahara
Kaalkopibissen in Massa

4 - 18 maart - 2019

Een rit met de hoogtepunten van de 'klassieke' Transsahara. Op het programma staan twee van 's werelds beroemdste vogelparken (Banc d'Arguin en Djoudj). 


Uiteraard maken we een zeiltocht met de antieke 'lanches canariens' van de Imraguen vissersgemeenschap van Iwik naar de vogeleilanden van de Banc d'Arguin. 

In Djoudj maken we ook een vaartocht naar de pelikanenkolonie met kraamkamer in het over land onbereikbare deel van het park. Aan het eind van deze dag gaan we in een droger deel van het park op zoek naar de zwartbuikzandhoen, zwarte kroonkraanvogel en de arabische trap. 

Los van de vele specifieke vogelsoorten die je daarvoor in hun eigen schitterende omgeving kunt zien is deze Transsahara-reis een belevenis van de buitencategorie. Het kleurrijke Senegal, het onbekende nomadenland Mauritanië en uiteindelijk een klein deel van de Westelijke Sahara. 

Naast de twee genoemde parken zijn er meer vogelbezienswaardigheden. De slaapplaatsen van de zwaluwstaartwouwen en de kleine torenvalken bij Kaolack in Senegal en een stop in Rosso in het zuiden van Mauritanië. Een bijzonder biotoop waar veel onbekende vogels van de droge Sahel voorkomen en vooral bekend is vanwege de zeldzame gouden nachtzwaluw.

In de Westelijke Sahara slaan we 200 km naar het binnenland voor een bezoek aan het Oued Jenna. Een vegetatierijke plek in de centrale woestijn. Met soorten als de bruinruggoudmus, krekelprinia en diverse zeldzame woestijnleeuweriksoorten waaronder wellicht dunn's leeuwerik.

Naarmate we noordelijker reizen doemen de soorten op die we kennen van de vakanties in Zuid-Europa. Alleen zijn ze hier veel talrijker. De kleine maquiszanger, de fraaie mandarijneend en in het Massa park ten zuiden van Agadir met de kaalkopibis als hoogtepunt.

Dag 1: aankomst Dakar: Ile de Madeleine met de roodsnavelkeerkringvogel. In de middag naar Kaolack voor de slaapplaatsen van de zwaluwstaartwouwen.

Dag 2: Van Kaolack naar Saint Louis met grote kans op groepen gieren

Dag 3: Djoudj Nationaalpark. Een fascinerend wetland met in de droge gedeeltes wellicht de kroonkraanvogel en de arabische trap.

Dag 4: Grensovergang naar Mauritanië, Diawling Nationaal Park. Overnachting in Rosso met veel vogelsoorten van de droge Sahel.

Dag 5: Door de acaciabossen van Zuid-Mauritanië naar Nouakchott.

Dag 6: De Sahara kondigt zich aan. Ongeveer 70 km off-road door het zand naar Iwik in de Banc d'Arguin met waarschijnlijke ontmoetingen met de witbandleeuwerik en de renvogel.

Dag 7: Vaartocht naar de hoogwatervluchtplaats Nair, 10 km buitengaats van de Banc d'Arguin.

Dag 8: Van Iwik door de woestijn terug naar asfaltweg. Aankomen in Nouadhibou.

Dag 9: Naar de monniksrob op Cap Blanc. Een van de zeldzaamste zoogdieren. Steltlopers en woestijnoehoe bij Baie d'Etoile. Grens over en door naar motel Barbas in de Westelijke Sahara.

Dag 10: Na een rit langs de kust afbuigen naar Oued Jenna. Kamperen onder de sterrenhemel met een roepende woestijnoehoe en goudgele nachtzwaluwen.

Dag 11: Een lange dag rijden. In de ochtend terug naar de kustweg, daarna noordwaarts. Overnachting in Boujdour.

Dag 12: Om 5:30 uur vertrekken we naar Laayoune om bij het aanbreken van het daglicht rond 7:30 de vogels in de Saquia Al Hamra te zien ontwaken. Door via NP Khenifiss, Oued Zahar en de drie vogelrijke Estuaria aan te komen in Tan Tan Plage.

Dag 13: Over de steppes van Zuid-Marokko. Wellicht de diksnavelleeuwerik bij oase Aouzeralt en marmereenden in drinkwaterreservoirs van Guelmim. Overnachten in Tiznit.

Dag 14: Deze laatste dag van de reis brengen we door in het Massa Nationaal-park. We overnachten in Ait Melloul op 5 kilometer van vliegveld Al Massira in Agadir.

Dag 15: Vlucht Agadir - Amsterdam

Prijs €1495

Inclusief vluchten
Heen: Amsterdam - Dakar (TAP-Portugal)
Terug: Agadir - Amsterdam (Transavia)
Vervoer, parken, gidsen, hotels

Exclusief: eten, drinken en visum Mauritanië.