Vogeltrip door vijf West-Afrikaanse landen

De regenwouden van West-Afrika

Gambia is bij Nederlandse vogelaars een populair vogelland. Eigenlijk een beetje vreemd voor zo'n klein land met een tamelijk eenvormig landschap en klimaat. Zou het niet zo kunnen zijn dat heel West-Afrika een interessant is voor vogels, maar dat de actieradius van Nederlandse vogelaars zich beperkt tot Gambia?


Voor ons is dat geen vraag meer. Buurland Senegal, waarvan Gambia eigenlijk een onderdeel vormt, heeft vogelaars sowieso meer te bieden. Denk aan Djoudj in het noorden (het derde belangrijkste ornithologische park van de wereld); denk aan Niokolo Koba in het zuidoosten waar felbegeerde soorten van elke Gambiavogelaar moeiteloos in een dag gezien worden.

Dit was voor ons vijf jaar geleden aanleiding eens verder over de grens te kijken. Guinee bijvoorbeeld. Het grote buurland zuidelijk van Gambia en Senegal. In de Lonely Planet omschreven als het mooiste en paradoxaal ook het onbekendste land van Afrika. Bergen, watervallen, primair regenwoud en nauwelijks bezochte reservaten. De reden: oorlog (Liberia en Sierra Leone) en pandemieën (ebola) hielden ieder weldenkend mens uit deze regio.

We hebben inmiddels vier ritten gemaakt, waarbij we de laatste drie keer ook buurland Ivoorkust bezochten. Succesvolle reizen. Niet alleen wat betreft vogels maar ook aspecten als cultuur, natuur en avontuur maakten indruk. Een land als Guinee kent in tegenstelling tot Gambia en Senegal nauwelijks een toeristische infrastructuur. Gelukkig staan er inmiddels een aantal adressen waar we redelijk comfortabel kunnen verblijven op ons lijstje. Maar het bivak in dat animistische dorp op de grens van Guinee en Ivoorkust zou best wel eens de meest memorabele overnachting van de reis kunnen worden.Voor de eerstvolgende regenwoudtrip in februari 2023 staat een nieuw land op het programma: Liberia. Al sinds het begin van onze reizen in deze regio lijkt het een queeste om de kaalkopkraai (Picathartes) voor de kijker of lens te krijgen. Dat lukte iedere keer net niet. Door de vele bergen en rotsen in deze de regio is er voldoende habitat voor deze bijzondere vogel. Maar vaak bevinden die zich in afgelegen en moeilijk toegankelijke gebieden. De nesten zijn gezien in het Ziama Reserve in Guinee, maar de vogels zelf niet. Een plek in het Taï oerwoud in Ivoorkust bleek tot twee keer toe onbereikbaar vanwege de staat van de weg er naar toe.

We hebben nu informatie dat de vogel zich op drie verschillende plekken in het Liberiaanse deel van Mount Nimba (de bergrug op het drielandenpunt Ivoorkust/Guinee/Liberia) ophoudt. Een andere plek waarover we informatie over hebben is een locatie bij Mont Sanghe, niet ver van Man, een stad die sowieso al op het programma stond. Mocht het allemaal niet lukken dan is er nog een derde mogelijkheid in Ziama, Guinee.

Fouta Djallon

Voordat we in Ziama aankomen hebben we er al een hele rit opzitten. Van start gegaan op een voor velen bekende plek: Marakissa Rivercamp in Gambia. Via Tendaba en het zuidoosten van Senegal belandden we in Guinee. Halverwege de stad Labé komen er steeds meer vogelsoorten die we niet kennen van Gambia. Labé is een groen middengebergte met een prachtige natuur en schitterende watervallen. Het is de spons van West Afrika en rivieren als de Gambia en de Senegal vinden er hun oorsprong. Vanaf Farranah rijden we langs de bovenloop van de grootste rivier van West Afrika, de Niger.

Voorbij Kissidougou verlaten de 'natte savanne' en belandden we formeel in het tropische regenwoud. Een bijzondere overnachtingsplek vinden we in Guéckédou bij het drielandenpunt Liberia/Guinee/Sierra Leone. Een plek ooit bedoeld voor de diamantendelvers van 'Blood Diamonds' en later het hoofdkwartier van de hulpverleners in de Ebola-crisis. De schitterende tuin grenst aan de Mano-rivier en biedt de vogelaar veel vertier.

Mont Nimba

Na Gueckedou arriveren we in het Ziama reservaat. Een middengebergte bedekt met tropisch woud. Een van de weinige plekken in West-Afrika waar de bosolifant nog voorkomt. We doen er een poging om de picathartis in beeld te krijgen. De kans daarop is het grootst vroeg in de morgen. Omdat de plek ver verwijderd is van de bewoonde omgeving, slaan we een kamp op in de nabijheid waar we de nacht verblijven.

Lukt het niet dan is er nog een optie om kort over de grens van Liberia een kijkje te nemen. Voorwaarde is dat het Liberiaanse consulaat ons op tijd een laisser-passer verstrekt. De spots zijn slechts enkele kilometers over de grens met Guinee. Mocht dit niet lukken dan wagen we ons geluk in het grensgebied waarbij ook een excursie naar de chimpansees van Bossou een overweging is.


De Sint Pieter in de jungle bij Yamoussoukro

Daarna zwaaien we Guinee vaarwel en wippen de grens over naar Ivoorkust. De stad Man is ons eerste onderkomen. Ivoorkust is. Afhankelijk van de beschikbare tijd bezoeken we Mont Sanghe, waar we ook kans maken op het zien van de picathartis. Daarna gaat het door het NP Marahoué naar de Ivoriaanse hoofdstad Yamoussoukro met als bijzonderheid de replica op schaal van de Sint Pieter midden in de jungle.

Er rest ons nog een laatste etappe. Die voert  van Yamoussoukro naar de metropool Abidjan aan de kust. Daar ligt midden in de stad een stuk ongerepte jungle in het Banco-park waar altijd wel een paar leuke soorten van deze regio te scoren zijn. We overnachten in Grand Bassam, een oude koloniale stad ten oosten van Abidjan in de nabijheid van een lagune.Klik Opens internal link in current windowhier voor Vogellijsten eerdere trips

 

 

Hieronder het dagschema van deze reis.

31

Amsterdam – Gambia

Gambia

Vlucht Amsterdam of Brussel - Banjul

1

Gambia - Tendaba

Gambia

Rit van Marakissa Rivercamp naar Tendaba

2

Tendaba - Wassedou

Gambia - Senegal

Rit naar Wassadou Niokolo Koba

3

Tendaba - Sambaillo

Senegal

Rit naar grens Guinee

4

Sambaillo - Labé

Guinee

Rit naar Labé deels over onverharde bergpas

5

Labé - Dalaba

Guinee

rit naar Labé, o.a. waterval Kambadga

6

Dalaba-Farannah

Guinee

rit naar Farannah met vogelmomenten

7

Farranah - Gueckedou

Guinee

Langs de Niger richting het regenwoud

8

Gueckedou - Ziama

Guinee

Rit over naar Ziama reservaat, bezoek Ziama

9

Ziama Forrest

Guinee

Wandeling Ziama, picathartis zoektocht

10

Ziama - Nzerekoré

Guinee

Ziama reserve, rit naar Nzerekoré

11

Yekepa

Liberia

Bezoek research centre Mt Nimba

12

Sanniquelli - Man

Ivoorkust

Jungle rit via Danane naar Man, Ivoorkust

13

Man - Yamoussoukro

Ivoorkust

Langs oa stuwmeer en NP Marahoué

14

Yamoussoukro - Grand Bassam

Ivoorkust

Rit over naar Abidjan, Foret de Banco

15

Grand Bassam - Abidjan

Ivoorkust

Vlucht naar Amsterdam of Brussel


31 januari tot 15 februari 2023.

Bij deze reis is ruimte voor maximaal 6 deelnemers Met 2 gidsen/chauffeurs komt het reisgezelschap op 8 personen.

Nog drie plekken beschikbaar

Prijs: €2495