DE REGENWOUDEN VAN GUINEE

Gambia is onder Nederlandse vogelaars een populair vogelland. Eigenlijk een beetje vreemd voor zo'n klein land met een tamelijk eenvormig landschap en klimaat.

Zou misschien niet de hele regio een fantastische vogelgebied zijn? Maar beperkt de actieradius van Nederlandse vogelaars zich tot het enige land met een redelijke toeristische infrastructuur en waar men zich bovendien in het Engels kenbaar kan maken?

In de jaren negentig zijn we een paar keer vanuit Gambia verder gereden naar het zuiden. Naar Guinee en Ivoorkust. Dat waren reizen om nooit te vergeten. De ongerepte regenwouden maakten grote indruk.

Maar rond de millenniumwisseling gebeurde er van alles in dit gebied. Burgeroorlogen in Liberia en Sierra Leone ontregelden de hele de hele regio. En toen de situatie na tien waar enigszins gestabiliseerd was brak de vreselijke ebola-epidemie uit. Maar gelukkig behoort ook dat tot het verleden. 

Tijdens onze reizen in de jaren negentig waren we regelmatig de eerste blanken waarmee de bewoners contact hadden. Guinee Forrestiere en in mindere mate het westen van Ivoorkust waren geen gebieden waar veel blanken zich waagden. Slechte wegen en een geen toeristische infrastructuur.

Vreemd genoeg zijn die wegen, hotels en restaurants er nu wel. Niet voor de toerist maar voor het legertje hulpverleners dat er de afgelopen jaren actief was.

Met een kleine groep hebben we in 2017 een verkenningstocht gemaakt. Een rit die vanuit Gambia via het zuiden van Senegal en het noorden van Guinee naar de regenwouden van Guinée Forrestiere voerde. 

We voelden ons als Kuifje in Afrika. Want veel is er niet te vinden over dit gebied. De afgelopen 20 jaar hebben slechts twee ornithologen gereisd en gepubliceerd over Guinee, waarvan geen enkele in het doelgebied.

Hoogtepunten van deze reis waren Reserve de Mont Nimba bij de grens met Ivoorkust en het Fôret de Diecko ten zuiden van Nzérékoré en vooral het Reserve de Ziama.

Maar ook over de staat van de wegen en accommodaties als hotels en restaurant tastten we aan het begin van de reis in het duister. Uiteindelijk bleek het allemaal best mee te vallen. Hoewel de wegen varieerden van slecht tot matig tot goed was de reis met onze Nissans goed te doen. En wat betreft de accommodaties. Er is niet veel keus, maar wie niet al te hoge eisen stelt zal ook die kunnen accepteren. 

In 2017 was het plan om na enkele omzwervingen door Guinee Forrestiere via de route door de noordelijke savannes terug te keren naar Gambia. Maar omdat er over de staat van de wegen door dat gebied veel onzekerheid bestond, besloten we via dezelfde route terug te rijden.

In plaats van terug te rijden verlengen we dit jaar de rit naar Ivoorkust. Daar bezoeken we het Taï reservaat, het grootste primaire regenwoud van West Afrika. Een plek die prima past in de context van deze reis.

We bezoeken daar de ecolodge Touraco (onlangs geportreteerd in de serie Helden van de Wildernis) waar ook een bekend onderzoekscentrum naar het gedrag van Chimpansees huist.

Via het westen en midden van het land reizen we langs uitgestrekte cacao-, ananas- en bananenplantages naar de hoofdstad Abidjan, waarvandaan we terugvliegen.

_________________________________________________________________________________________________

1

Vlucht Amsterdam - Dakar

NL/Senegal

Overnachting  Keur Salim, Lac Rose

2

Dakar - Kaolack

Senegal

s Ochtends vogelen rond Lac Rose, 's middags rit naar Kaolack

3

Dakar - Wassedou

Senegal

Rit Kaolack - Wassedou met regelmatige vogelstops

4

Niokolo Koba

Senegal

Rondrit door NP Niokolo Koba. 

5

Wassedou - Koundara

Senegal/Guinee

Rit van Wassedou naar Koundara. Met grensovergang Senegal/Guinee

6

Koundara - Labé

Guinee

Rit Koundara - Labé. Vogelen op diverse locaties langs de route

7

Labé - Farranah

Guinee

Rit Labé - Farranah. Vogelen op diverse locaties langs de route

8

Farranah - Gueckedou

Guinee

Rit Farranah - Gueckedou.  Vogelen op diverse locaties langs de route

9

Gueckedou - Ziama

Guinee

Rit Gueckedou - Ziama.  Vogelen op diverse locaties langs de route

10

Ziama

Guinee

Ziama. Trekking op zoek naar de picathartes

11

Ziama 

Guinee

Ziama. Trekking door regenwoud, bosolifanten, duikers, dwergnijlpaarden

12

Ziama - Nzerekoré

Guinee

Rit Ziama - Nzerekoré

13

Nzerekoré

Guinee

Bezoek Fôret de Diécké

14

Nzerekoré - Man

Guinee/Ivoorkust

Rit Nzerekoré - Man. Bezoek station park Mont Nimba. 's Middags grens. 

15

Man - Taï

Ivoorkust

Rit van Man naar ecotel Touraco met vele vogelmomenten.

16

Taï

Ivoorkust

Trekking Taï, vogels en primaten, waaronder chimpansees

17

Taï - Yammousoukro

Ivoorkust

Rit Taï - Yammousoukro

18

Vlucht Abidjan - Amsterdam

Ivoorkust/NL

Yammoussoukro - Abidjan - vliegveld

DATA

Abidjan - Dakar (vol)

Dakar - Abidjan

5 november 2018 t/m
22 november 2018
4 november 2019 t/m
21 november 2019
 

_________________________________________________________________________________________________

DEELNEMERS

Bij deze reis is ruimte voor maximaal 9 deelnemers Met 3 gidsen/chauffeurs komt het reisgezelschap op 12 personen. Er zijn minimaal 6 deelnemers nodig voor een gegarandeerd vertrek.