Opens internal link in current window

West-Afrikaanse vogelhoogtepunten

Pelikanen in Djoudj

We kennen Gambia als vogelparadijs. Gambia is omsloten door Senegal. Dus alle vogelsoorten van Gambia komen ook in Senegal voor. Senegal is bovendien 18 keer groter dan Gambia en strekt zich uit over verschillende klimaatzone’s. Tijdens deze reis maken we ook een uitstapje naar het noordelijke buurland Mauritanië, voor onder meer een bezoek aan het voor de Nederlandse steltlopervogelstand zo belangrijke Banc d'Arguin.

 

DjoudjPijlstaarten Djoudj

Daags na aankomst rijden naar noorden. Dat betekent de Gambia-rivier oversteken.  Dat kan gemakkelijk een half dagdeel duren. We passeren de Senegalese grens en komen via Sokone en Passi aan in Foundiougne. Over de nieuwe brug steken we de Saloum over en rijden naar Fatick waar we over de eveneens nieuwe vierbaanssnelweg richting Dakar rijden. Bij het beroemde roze meer (Lac Rose), vroeger de finnishplek van de Dakarrally, overnachten we.

De volgende dag naar Dakar Centre om daar op de boot te stappen naar het eiland Ile de Madeleine voor de kust.  Daar bezoeken we de broedkolonie (enige op het vasteland van Afrika) van de roodsnavelkeerkringvogel. ’s Middags rijden we via Saint Louis in het noorden van het land naar het Djoudj-reservaat, waar we ons intrek nemen in het Campement Villageois.

Djoudj is een Unesco park dat beschouwd wordt als het op twee na belangrijkste beschermde vogelpark van de wereld. In de wintermaanden krijgen de miljoenen endemen bezoek van nog eens miljoenen, voornamelijk watergebonden, wintergasten. Dus vele malen een weerzien met onze eigen zomergasten waaronder de grutto. Soorten als Arabische trap en kraankroonvogels behoren tot de kroonjuwelen van het park.

Arabische trap
Kroonkraanvogels

In de twee dagen dat we in de park van beperkte grootte verblijven krijgen we volop de gelegenheid om met onze terreinauto's alle hoeken en gaten te verkennen. Naast vele aantallen en soorten vogels zien we wrattenzwijnen, huzaarapen, jakhalzen, pythons, krokodillen, nijlvaranen en met wat geluk een serval of antiloop.

En uiteraard maken we een boottocht naar de pelikanenkolonie. De noordoever aan Mauritaanse kant waar we de volgende dag langs rijden is wel net zo interessant. Daar treffen we bovendien veel soorten van de droge Sahel, vooral bij onze overnachtingsplek bij het dorp Zirre.Banc d'ArguinHalverwege de rit naar de hoofdstad Nouakchott begint officieel de Sahara. Langs de kust is die niet bijzonder spectaculair. Pas 100 km voorbij Nouakchott doorkruisen we de Azzefall duinen. Na ‘goldrushcity’ Chamy slaan we van het asfalt de woestijn in voor een 70 km lange off-road trip naar Iwik.
In Iwik verblijven we twee nachten. Na de  eerste nacht maken we een tocht met een zeilboot met latijns zeil naar de hoogwatervluchtplaats bij Nair.  Wanneer we weer op tijd terug zijn kijken we in Tafarit of we de Grand Duc, oftewel de Woestijnoehoe, kunnen vinden.


Campement Iwik
Onderweg naar Iwik

Door de woestijn rijden we terug naar Nouakchott en speuren hier en daar de woestijn af naar woestijnsoorten. Renvogels, witband- en andere leeuweriksoorten, woestijnklapeksters en bruinnekraven zijn de meest voorkomende soorten.

We rijden nogmaals de route door Diawling en overnachten weer in het campement in Zirre. Nadat we de grens weer zijn gepasseerd rijden we naar het reservaat Tocc Tocc, dat vooral bekend is van de Westafrikaanse lamentijn en enkele zeldzame schildpaddensoorten. We overnachten in de stad Dagane waar we na het diner eventueel nog even gaan zoeken naar de golden nightjar.

Over de uitgestrekte Senegalese savanne, waar de acacia’s al gauw plaats maken voor baobabs en de begroeiing op de grond weelderiger wordt, rijden we weer naar het zuiden. De extensieve veehouderij maakt dit een paradijs voor gieren, die we zeker tegen zullen komen. Soms in groepen mettot  wel zes verschillende soorten.

Ile de Kousmar

Ten zuiden van de stad Kaolack ligt een eiland ingeklemd door de Saloum en een aftakking daarvan. Van december tot maart een slaapplek voor tienduizenden zwaluwstaartwouwen en kleine torenvalken. Tegen de avondschemering gaan we dit schouwspel bewonderen.Niokolo Koba


Van Kaolack trekken we nu naar het oosten van Senegal waar we in de loop van de middag aankomen in Wassadou een campement aan de Gambia-rivier aan de rand van het bekende Niokolo Koba-reservaat.
Voor ons een bekende plek. Zo'n kleine twintig jaar geleden waren we de eersten die talloze Europese Gambia-gangers al kennis lieten maken met dit nog oorspronkelijke stuk Afrikaanse natuur.

Watertrapper
Hoornraaf
Krokodillenwachter
Karmijnrode bijeneter

Voor vogelaars die veel in Gambia zijn geweest is Niokolo Koba de gedroomde plek. Soorten waarvoor elke Gambiaganger bij voorbaat zou tekenen als krodillenwachter, watertrapper, roodkeel- en karmijnrode bijeneters, noordelijke hoornraaf, kroonkraanvogel en de Afrikaanse maraboe zijn hier nagenoeg zekere soorten.
Daarnaast is Niokolo Koba de enige plek in West-Afrika die een beetje in de buurt komt van de bekende parken in Oost-Afrika. Van de 'big five' komt alleen de neushoorn er niet voor.  Maar jammergenoeg staan de populaties van leeuwen, luipaarden, olifanten en buffels zwaar onder druk als gevolg van stroperij en versnippering van het leefgebied en komen recente waarnemingen eigenlijk uitsluitend van cameravallen. Dat geldt ook voor andere soorten waarvoor Niokolo Koba nog het enige leefgebied in West-Afrika is, zoals reuzenelandantiloop en Afrikaanse wilde honden.

Zoogdiersoorten die wel algemeen zijn, zijn wrattenzwijn, bavianen en antilopen waaronder de grote paardenantilope (zie foto)

Behalve in Wassadou overnachten we ook in het campement Camp du Lion, in het centrum van het park. Dit is een eenvoudig door bewoners van omringende dorpen gerund campement, dat ‘s nachts leeuwen, nijlpaarden en hyena’s met enige langs ziet komen.

Met een stop in het bekende vogelcampement Tendaba aan de Gambia-rivier komen we weer aan in Marakissa vanwaar we ’s nachts vertrekken naar het vliegveld.

 

 

 

 

11 januari 2023 t/m
28 januari 2023

 

Dag

Van - naar

Land

Acitviteit

1

Amsterdam - Marakissa

Gambia

Vlucht Amsterdam - Banjul

2

Marakissa - Marakissa

Gambia

Verblijf in en rondom Marakissa Rivercamp

3

Marakissa - Dakar

Senegal

Rit Marakissa - Dakar

4

Dakar - Djoudj

Senegal

Ile de Madelijne (keerkringvogels); rit naar Djoudj

5

Djoudj - Djoudj

Senegal

Rondrit door het park

6

Djoudj - Zirre

Mauritanië

Boottocht pelikanenkolonie; grenspassage Senegal - Mauritanië

7

Zirre - Nouakchott

Mauritanië

Bezoek Diawling, aansluitend rit naar Nouakchott

8

Nouakchott - Iwik

Mauritanië

Rit naar Iwik

9

Iwik - Iwik

Mauritanië

Boottocht Ile de Nair/Nairumi

10

Iwik - Zirre

Mauritanië

Rit Iwik - Zirre

11

Zirre - Dagane

Senegal

Grenspassage naar Senegal; bezoek Tocc Tocc

12

Dagane - Kaolack

Senegal

Rit over savanne (gieren) Ile de Kousmar (zwaluwstaartwouwen)

13

Kaolack - Wassedou

Senegal

Rit naar Wassadou;

14

Wassadou - Camp du Lion

Senegal

Bezoek Niokolo Koba, overnachting Camp du Lion

15

Camp du Lion - Wassedou

Senegal

Bezoek Niokolo Koba, rit naar Wassadou

16

Wassadou - Tendaba

Gambia

Rit Wassadou - Tendaba

17

Tendaba - Marakissa

Gambia

Boottocht Tendaba, rit Marakissa

18

Banjul - Amsterdam 

NL

Vlucht Banjul - AmsterdamPrijs: €2495,-Inbegrepen: vliegtickets, vervoer op locatie, accommodatie, maaltijden en niet alcoholische dranken, alle in programma opgenomen excursies, gidsen, entree parken.

Eenpersoonskamer-toeslag bedraagt €300.
Bij deze reis is ruimte voor maximaal 7 deelnemers. Vertrek gegarandeerd
De tocht wordt verreden in twee Nederlandse Nissan X-Trails